You are here

Reactie toevoegen

Hallo Randy,

Dit hangt heel erg af van waar je woont: In Vlaanderen zendt alleen de VRT zijn kanalen uit. Dit zijn dus één, Ketnet/Canvas en alle radiokanalen (dus ook sporza, klara continuo en donna hitbits). Als je dicht tegen de Waalse grens zit (zoals bvb in Leuven), dan ontvang je ook nog wat Waalse zenders. Als je dicht tegen de Nederlandse grens woont (zoals in Knokke), dan kan je met een hooggeplaatste antenne (ik heb het getest vanop zolder) de Nederlandse Digitenne ontvangen. Bij die laatste kan je wel niet alle kanalen zomaar bekijken, voor sommige moet je een DVB-T ontvanger met Smartcard lezer hebben. Naargelang je locatie zal je ook je antenne hoger moeten plaatsen/buiten plaatsen. Op kot in Heverlee kan ik op de gelijkvloers met het 10cm antennetje perfect de VRT ontvangen, in Knokke moet ik al op het 1e verdiep met een grotere (zo'n ouderwetse V-vormige) antenne gaan zitten.

Ondertussen zijn er nu ook blijkbaar één+ en Canvas+, en aangezien die digitaal zijn zou de VRT in staat moeten zijn die via DVB-T uit te zenden, maar ik weet tot op heden enkel dat ze beschikbaar zijn voor telenet/belgacom digitale tv klanten. Of het tegen betaling is of niet weet ik niet...
De VRT stuurt ook geen EPG (elektronische programmagids) uit, naar hun eigen zeggen omdat hun apparatuur daar nog niet op aangepast is... maar in 2009 zouden ze die vernieuwen. Hopelijk krijgen we dan ook de extra zenders.

Als je dicht bij Frankrijk woont zou je waarschijnlijk ook hun DVB-T moeten ontvangen (daar heet dat TNT). Maar daar heb ik geen verdere info over.

Of er in de toekomst nog commerciële zenders digitaal gaan uitzenden via DVB-T, daar weet ik helaas niets van.

mvg,

Tom