You are here

Verspilde ruimte door oude Nautilus thumbnails in .thumbnails map

Als je Gnome gebruikt, en in je ~/.thumbnails map gaat kijken, zou je kunnen vinden dat er tientallen of zelfs honderden megabytes aan nutteloze thumbnails in zit. Deze thumbnails kunnen er zijn omdat de originele bestanden niet via nautilus verwijderd werden, of omdat ze op verwisselbare media staan.

Aangezien dit pure verspilling van hardeschijfruimte is, wil ik dat graag "oplossen". Wat ik hier voorstel zijn geen echte oplossingen, maar eerder een manier om het maneel tijdelijk op te lossen. De gemakkelijkste oplossing is de hele map .thumbnails gewoon leegmaken. Maar dan zijn de goede thumbnails ook weg, en dan duurt het de volgende keren dat je in mappen met mediabestanden komt weer een tijdje alvorens de thumbnails gemaakt zijn. Een betere oplossing is dit Python script dat ik ooit vond: thumbnail-checker.py. Dit vereist dat je ook deze .glade file hebt staan voor de gui: thumbnail-checker.glade (zet het gewoon naast het .py bestand in een map).

Dit programma leest de originele bestandsnaam uit de EXIF informatie, en controleert of het bestand nog steeds bestaat. Een nadeel is dat thumbnails van bestanden die op vaak gebruikte USB sticks of flash-kaartjes ook gewist worden, terwijl die in feite zouden mogen blijven staan. Ooit ga ik eens zien om dat aan te passen, maar dit staat nu al maanden zo op m'n site en ik was het in feite vergeten :)

Nederlands

Reactie toevoegen