You are here

Ubuntu Linux and Pinnacle PCTV DVB-T Stick Solo (72e revision)

Toen ik zo'n Pinnacle usb stickje kocht, en ik wilde er mee beginnen werken (januari 2008), bleek dat je nog een aantal zaken moest doen alvorens het werkte. Toen heb ik er een artikeltje over geschreven. Ondertussen heb ik dat artikel wat proberen up to date houden, maar alvorens ik het vertaal ga ik het nog eens volledig nazien of alles nog klopt. klik op de Engels vertaling van dit artikel om het oorspronkelijke te kunnen zien.

Nederlands
Linux: 

Reacties

Beste Tom.
Ben van plan ook deze stick aanteschaffen.. maar na watmeer info gelezen te hebben kwam ik erachter dat niet ieder kanaal te ontvangen is..
Wou deze gaan gebruiken als vervanger van mijn tvkaart.. hoeveel kanalen ontvang jij ermee?
Ben benieuwd naarje reactie!
Mvg,Randy de Raadt.

Hallo Randy,

Dit hangt heel erg af van waar je woont: In Vlaanderen zendt alleen de VRT zijn kanalen uit. Dit zijn dus één, Ketnet/Canvas en alle radiokanalen (dus ook sporza, klara continuo en donna hitbits). Als je dicht tegen de Waalse grens zit (zoals bvb in Leuven), dan ontvang je ook nog wat Waalse zenders. Als je dicht tegen de Nederlandse grens woont (zoals in Knokke), dan kan je met een hooggeplaatste antenne (ik heb het getest vanop zolder) de Nederlandse Digitenne ontvangen. Bij die laatste kan je wel niet alle kanalen zomaar bekijken, voor sommige moet je een DVB-T ontvanger met Smartcard lezer hebben. Naargelang je locatie zal je ook je antenne hoger moeten plaatsen/buiten plaatsen. Op kot in Heverlee kan ik op de gelijkvloers met het 10cm antennetje perfect de VRT ontvangen, in Knokke moet ik al op het 1e verdiep met een grotere (zo'n ouderwetse V-vormige) antenne gaan zitten.

Ondertussen zijn er nu ook blijkbaar één+ en Canvas+, en aangezien die digitaal zijn zou de VRT in staat moeten zijn die via DVB-T uit te zenden, maar ik weet tot op heden enkel dat ze beschikbaar zijn voor telenet/belgacom digitale tv klanten. Of het tegen betaling is of niet weet ik niet...
De VRT stuurt ook geen EPG (elektronische programmagids) uit, naar hun eigen zeggen omdat hun apparatuur daar nog niet op aangepast is... maar in 2009 zouden ze die vernieuwen. Hopelijk krijgen we dan ook de extra zenders.

Als je dicht bij Frankrijk woont zou je waarschijnlijk ook hun DVB-T moeten ontvangen (daar heet dat TNT). Maar daar heb ik geen verdere info over.

Of er in de toekomst nog commerciële zenders digitaal gaan uitzenden via DVB-T, daar weet ik helaas niets van.

mvg,

Tom

Bedankt voor de snelle reactie en uitleg! woon zelf in nederland 20km van de belgische grens.. helaas heb ik mijn stick nog niet werkend gekregen.. zit op Ubuntu 8.04.. heb jou stappen plan gevolgt maar aangezien ik nietzo erg thuis ben met nieuwe dingen installeren lukt het allemaal nog niet echt.. om maar en voorbeeld te noemen: de drivers zitten allemaal in een tar.gz file.. dus daar weet ik eigenlijk al geen raad mee.. ook niet alle codes werken die ik tegen kom.
Zit ook op het Ubuntu forum maar heb ik verder nog geen oplossing.. zou jij me misschien even op weg kunnen helpen? Msn vind ik ook prima.. maar ben gewoon erg benieuwd hoe die stick hier werkt.. en zou het erg op prijs stellen!
Hoop nog watvanje tehoren :)
Mvg,Randy.

Beste Tom.
Ben heel wat verder gekomen op eigen houtje.. en ben nu ophet gedeelte om een scan uit tevoeren naar kanalen.
Dit is een voorbeeld van die site: dvbscan -n -o zap -p de-Muenchen > ~/.xine/channels.conf
Nou moet ik natuurlijk de-Muenchen veranderen maar geen idee in wat precies.. woon in nederland/noord brabant.. heb jij misschien een ideetje?

Hallo,

die dvbscan is niet echt nodig als je Kaffeine gebruikt. Kaffeine heeft een gemakkelijke grafische interface en ik zou het ten sterkste aanraden om dit programma te gebruiken om de kanalen te scannen.

Dit pakket kan je gemakkelijk installeren onder Ubuntu Linux met Synaptic pakketbeheer (Systeem->Beheer), of met "apt-get install kaffeine" of "aptitude install kaffeine"

mvg,

Tom

Hoi Tom.
Ben al bezig geweest met Kaffeine.. die ziet mijn stick niet automatisch.. en als ik dvb aan klik krijg ikzo schermpje waarje ip gegevens moet invullen.. maar dat hoort toch helemaal niet nodig tezijn lijkt me? kan ik misschien nagaan of ik alles goed heb geinstalleerd?

Hallo,

Nee, de enige interface in kaffeine die een ip nodig zou hebben (en iets met DVB te maken heeft), is die om over het netwerk gebroadcaste DVB streams te ontvangen (op die knop staat dan "DVB Client"). In het geval van dat je zelf de DVB-T stick in een usb poort hebt zitten, zou je een knop "Digitale TV" moeten hebben, zoals op de bijgevoegde foto. Indien je die knop niet krijgt, dan is er waarschijnlijk ofwel een probleem met de driver, ofwel verkeerde permissies op de device nodes in je /dev/ map.
Om na te gaan of de driver correct geladen is kan je in de dmesg kijken (zie Engelse tekst, 'k heb daar de output van m'n dmesg bij gezet).Schermafdruk Kaffeine DVB-TSchermafdruk Kaffeine DVB-T

Om de permissies na te gaan kijk je best naar de permissies op de bestanden in /dev/dvb/, die zouden van de groep "video" moeten zijn:

# ls -lh /dev/dvb/adapter0/frontend0
crw-rw---- 1 root video 212, 3 2008-10-13 12:18 /dev/dvb/adapter0/frontend0

En jouw gebruiker (dus niet root, maar de user waaronder je grafisch inlogt) zou ook in de groep video moeten zitten, dat check je met

$ groups
tom adm dialout cdrom floppy audio video plugdev lpadmin scanner fuse admin

Reactie toevoegen